MediatoriNet.RO
Home Tabloul mediatorilor Stiri Legislatie Evenimente Contact
Avocati Lichidatori Executori Judecatoresti Notari Publici Judecatori Procurori
Home Stiri 07 Oct 2013, 10:15

Medierea mediatorilor

In ultimii doi-trei ani, lumea juridica sau, mai bine zis, reflectarea acesteia de mass-media a avut cateva regine, printre care si una surprinzatoare, medierea. Surprinzatoare datorita discrepantei uriase intre ceea ce inseamna medierea ca practica in Romania si atentia pe care o capteaza, energiile pe care le descatuseaza si interesul pe care il starneste acest subiect.

Ceea ce mi-a atras atentia in mod special sunt scanteile care sar, de prea multe ori, aprinse si incinse, cand acest subiect este tema discutiei. Am participat la numeroase conferinte si seminarii, locale si internationale, pe o varietate de teme legate de litigii si metode alternative de solutionare a disputelor. Numai in cazul unor evenimente pe teme de mediere mi-a fost dat sa asist la conflicte deschise si dialoguri ostile intre auditoriu si speakeri sau chiar intre acestia din urma. De asemenea, cine indrazneste sa scrie pe teme de mediere trebuie sa aiba nervii tari, pentru ca are mari sanse sa fie apostrofat. Insistent, vehement, rareori elegant si aproape niciodata cu argumente juridice.

Poate este mult spus, dar acest univers seamana cateodata cu un butoi de pulbere. De unde atata tensiune si vehementa in jurul unei bresle care este in faza incipienta, care a depasit etapa de germene, exista, e vizibila si trebuie sa aiba singura grija sa isi croiasca drumul corespunzator printr-o lume neprietenoasa cu nou-venitii? Greu de raspuns la intrebare, dar indraznesc sa afirm ca principala cauza o reprezinta prapastia dintre asteptari si realitate. Atunci cand cineva isi imagineaza ca va merge pe o autostrada cu trei benzi pe sens si nimereste pe un drum judetean, cu toate "calitatile" cunoscute, nu poate sa ramana calm si optimist decat daca este antrenat corespunzator...

Trecand de granita Romaniei, este interesant de remarcat ca, potrivit documentelor oficiale emanand de la organisme abilitate ale Uniunii Europene, principalii factori care influenteaza dezvoltarea metodelor alternative de solutionare a disputelor (si, in special, medierea) sunt gradul de cunoastere a acestora de catre justitiabili, profesionalismul si specializarea celor care le aplica efectiv (mediatorii, in cazul medierii). Experienta statelor care au avans chiar si de cateva zeci de ani fata de noi arata ca medierea se poate dezvolta doar daca un numar tot mai mare de justitiabili cunosc si inteleg medierea si avantajele ei si, dupa ce o fac, obtin rezultatele urmarite cu ajutorul indispensabil al profesionistilor eficienti.Revenind la Romania, statul nostru a realizat cel mai hotarat pas pe care il putea face pentru a sprijini medierea.

Mult discutata obligativitate de a participa la sedinta de informare privind medierea inseamna, din perspectiva pe care o discutam, obligarea justitiabilului sa cunoasca medierea.Dincolo de acest sprijin oferit de lege, ecuatia ramane aceeasi: in fiecare caz in parte, dar si in general, succesul medierii depinde de justitiabili si mediatorul implicati.In momentul in care numerosi justitiabili vor fi aflat, cei mai multi in premiera, ce este medierea si cum le poate rezolva problema, vor avea surpriza sa constate ca exista si lupte si neintelegeri ale mediatorilor. Luptei celei mai dure - cea purtata cu ignoranta juridica si mentalitatea - i se adauga, in mod nefericit, luptele si neintelegerile breslei mediatorilor.

Daca este greu sa aduci pe X la mediere, cu atat mai greu va fi atunci cand lui X i se va spune ca anumiti mediatori sunt buni si altii nu, ca unii sunt specializati intr-o materie si altii nu, etc. Daca Y are curiozitatea sa afle mai multe despre mediere si constata ca cei care isi fac meseria folosind manusi de catifea sunt actorii unor lupte si conflicte deschise, cu siguranta nu isi va inlatura dubiile vazand scanteile de care pomeneam mai sus.Medierea, ca instrument judiciar, si breasla mediatorilor trebuie sa castige o lupta dificila: atragerea justitiabilului catre mediere, care presupune numeroase avataruri, enumerate sintetic anterior. In loc sa se concentreze pe aceasta lupta, cei care sunt principalii interesati de rezultatul ei pozitiv se pierd in alte lupte, fratricide si iluzorii la acest moment. Trebuie sa existe cu adevarat o piata, ca sa merite sa lupti pentru cote de piata. Iar daca lupta pentru potentiale cote de piata ameninta nasterea pietei insesi, o geneza pe cat de dificila pe atat de vulnerabila, atunci aceasta lupta colaterala trebuie abandonata.Ca ne convine sau nu, va mai trece multa vreme pana cand medierea va ajunge la un nivel de dezvoltare corespunzator intereselor legitime ale tuturor actorilor implicati.

Pana atunci se va rezolva si episodul "medierea mediatorilor", care trebuie privit si inteles in doua registre.Medierea mediatorilor implica necesitatea ca mediatorii sa isi rezolve propriile conflicte si tensiuni inainte de a da proba profesionismului in raport cu clientii lor. Si acesta va fi un examen important, iar promovarea lui va confirma ca breasla mediatorilor este pregatita pentru drumul care, chiar si in lipsa nedoritelor piedici pe care si le poate pune singura, este lung si anevoios.Pe de alta parte, medierea mediatorilor presupune si aflarea raspunsului la intrebarea: "medierea este a mediatorilor?". Iar cand majoritatea va intelege ca raspunsul la aceasta intrebare este nu, si ca, daca trebuie sa apartina cuiva, acela poate fi numai justitiabilul, o buna parte din problemele analizate aici vor fi fost rezolvate.

Sursa: Capital
Taguri: avocat Cosmin Vasile
Mesaje pe forum
Ultimele 50 de mesaje


 • Cat costa o succesiune dupa 3 ani?
  Scris de Dorulet in Medierea la 11 Oct, 19:29
 • Medierea in lipsa?
  Scris de floflo68 in Medierea la 4 Sep, 14:56
 • Doresc sa inchiriez un birou in cadrul unui cabinet existent
  Scris de ci mediator in Medierea la 25 May, 16:06
 • raspundere civila incendiu / eu si statul
  Scris de paius in Medierea la 5 Feb, 00:57
 • scuccesiune dupa sora decedate in urma cu 4 ani
  Scris de DElena in Medierea la 8 Dec, 16:59
 • Art 335/2 Cod Penal
  Scris de Silviu in Medierea la 5 Nov, 11:55
 • ce sa fac
  Scris de Mediator Armeanca in Medierea la 14 Oct, 21:38
 • Contributie acoperis
  Scris de in Medierea la 20 Sep, 12:24
 • pensie de intretinere
  Scris de in Medierea la 24 Aug, 19:48
 • pensie alimentara
  Scris de in Medierea la 17 Feb, 00:10
 • Indemnizatie crestere copil
  Scris de Mediator Armeanca in Medierea la 16 Feb, 16:15
 • Kruk International
  Scris de Mediator Armeanca in Medierea la 9 Feb, 00:36
 • FALS IN ACTE
  Scris de Ionascu in Medierea la 16 Aug, 20:16
 • APARTAMENT
  Scris de Cuculis in Medierea la 10 May, 11:47
 • INSULTA PE MAIL
  Scris de Cuculis in Medierea la 23 Mar, 12:22
 • Curs valutar
  EUR 4.7787
  GBP 5.6852
  USD 4.3149
  valabil la data de 20 Oct, 2021
  Copyright © 2012-2013 SC Avocatura Com SRL