MediatoriNet.RO
Home Tabloul mediatorilor Stiri Legislatie Evenimente Contact
Avocati Lichidatori Executori Judecatoresti Notari Publici Judecatori Procurori
Home Profesia de mediator 13 Dec 2013, 12:36

Aspecte importante ale medierii penale

Medierea penala este prevazuta in legislatia actuala ca o posibilitate de solutionare a unui conflict penal prin impacarea partilor la masa unui dialog in cadrul unei proceduri specifice de negociere a unei solutii amiabile, in prezenta si cu ajutorul mediatorului.

 Demararea procedurilor de mediere penala este o posibilitate data atat faptuitorului cat si partii vatamate.

In toate cazurile medierea are loc doar daca toate partile din conflictul penal doresc parcurgerea unui proces de mediere, si se angajeaza in mod ferm si constientizand efectele unui acord de mediere, sa dialogheze si sa negocieze o solutie de impacare, cu ajutorul si prin intermediul mediatorului. Deasemeni, avand in vedere ca a fost difuzata in massmedia informatia eronata cum ca mediatorul va pune fata in fata victima si agresorul, reiteram faptul ca, in functie de caz si de partile din conflict, mediatorul va aborda o strategie de mediere functionala prin intalniri private cu faptuitorul si victima. Sedintele private (doar cu faptuitorul ori doar cu victima)  pot avea loc la ore diferite din aceeasi zi, la zile diferite, in biroul de mediere, la locuinta faptuitorului ori a victimei, ori in orice alta locatie care asigura desfasurarea medieiri in conditii optime, dar mai ales care asigura confidentialitatea discutiilor. La sedintele de mediere deseori este foarte utila prezenta avocatulului partii, care asista si ofera multa incredere partii in a discuta si a continua demersul spre a evalua importanta si efectele unei solutii amiabile.

Intr-o prima ipoteza, medierea unui conflict penal este posibila in toate cazurile penale atunci cand  obiectul unei astfel de medieri priveste exclusiv latura civila a conflictului. Cu alte cuvinte, orice infractiune poate fi supusa medierii in ceea ce priveste daunele/reparatiile civile cauzate de fapta penala, oricare ar fi aceasta.
Avantajul major al medierii laturii civile in conflictele penale este acela ca la individualizarea pedepsei instanta poate reduce semnificativ cuantumul pedepsei. Deasemeni acestea reprezinta circumstante atenuante care pot fi luate in considerare si la suspendarea conditionata a executarii. In Codul Penal, la Cap V – Individualizarea pedepselor, Sectiunea II – Circumstante atenuante si agravante, art 74 lit. b) arata ca poate reprezenta o circumstanta atenuanta: "staruinta depusa de infractor pentru a inlatura rezultatul infractiunii sau a repara paguba pricinuita".

In practica medierii penale din Romnania, au fost cazuri concrete cand infractiunea era pe fond, in paralel s-a ajuns la un Acord de Mediere pe latura civila, si judecatorul la momentul sentintei a tinut cont de faptul ca a existat un Acord de Mediere pe latura civila; in aceste cazuri acest acord a avut efecte si pe latura penala, ajutand si formand convingerea judecatorului ca o pedeapsa cu suspendare si nu cu executare, este meritata de inculpat, suficienta,  desi acesta si avocatii pareau sa aiba la inceputul procesului sanse mici la  pedeapsa cu suspendare in cazul dat. Observam ca o intelegere pe latura civila si o impacare in sens civil a partilor in sfera reparatiillor civile, poate avea efecte penale la individualizarea pedepsei si la masura suspendarii executarii.
Deasemeni,  conform art 74 indice 1 din Codul Penal: "in cazul savarsirii infractiunilor de gestiune frauduloasa, inselaciune, delapidare, abuz in serviciu contra intereselor persoanelor, abuz in serviciu contra intereselor publice, abuz in serviciu in forma calificata si neglijenta in serviciu, prevazute in prezentul cod, ori a unor infractiuni economice prevazute in legi speciale, prin care s-a pricinuit o paguba, daca in cursul urmaririi penale sau al judecatii, pana la solutionarea cauzei in prima instanta, invinuitul sau inculpatul acopera integral prejudiciul cauzat, limitele pedepsei prevazute de lege pentru fapta savarsita se reduc la jumatate.
Daca prejudiciul cauzat si recuperat in aceleasi conditii este de pana la 100.000 euro, in echivalentul monedei nationale, se poate aplica pedeapsa cu amenda. Daca prejudiciul cauzat si recuperat in aceleasi conditii este de pana la 50.000 euro, in echivalentul monedei nationale, se aplica o sanctiune administrativa, care se inregistreaza in cazierul judiciar."
Si de aici reiese foarte clar importanta medierii penale in ceea ce priveste latura civila a unor infractiuni.

Intr-o a doua ipoteza un conflict penal poate fi supus medierii, cu sanse mari de reusita, atat in ceea ce priveste latura civila cat si a in ceea ce priveste latura penala. Medierea laturii penale a unui conflict penal este lasata la dispozitia partilor de catre legiuitor, doar in cazurile in care acestea au posibilitatea impacarii ori retragerii plangerii penale prealabile. Aceste doua institutii penale – impacarea si retragerea plangerii – sunt distincte, desi efectele lor in dreptul procesual penal sunt aceleasi: inlatura raspunderea penala a faptuitorului. Astfel, art. 10 din Codul de Procedura Penala, dispune printre cazurile in care punerea in miscare ori exercitarea actiunii penale este impiedicata, la lit  h), cazul in care : "a fost retrasa plangerea prealabila ori partile s-au impacat ori a fost incheiat un acord de mediere in conditiile legii, in cazul infractiunilor pentru care retragerea plangerii sau impacarea partilor inlatura raspunderea penala". Este vorba de acele infractiuni in care relatia dintre parti, gradul de apropiere intre acestea, valorile care fac obiectul infractiunii, pericolul social redus, sunt elemente care au dus inca de la elaborarea primelor coduri penale la o permisivitate/disponibilitate a partii vatamate de a decide in privinta tragerii la raspundere penala a faptuitorului.

Observam ca infractiunile pentru care retragerea plangerii penale ori impacarea partilor inlatura raspunderea penala, sunt mediabile atat in ceea ce priveste latura civila  cat si latura penala. De la sine inteles ca si in aceste conflicte penale, faptuitorul ori victima, in orice faza a procesului, si chiar si inainte de inceperea urmaririi penale poate apela la mediere doar in ceea ce priveste latura civila a faptei sale, desi legiuitorul ii da posibilitatea de a ajunge la o intelegere si in ceea ce priveste latura si efectele penale ale faptei sale. Invers, faptuitorul poate apela la mediere doar pentru solutionarea laturii penale conflictului, urmand ca, daca se vor intelege si impaca in sens penal, victima sa se indrepte printr-o actiune civila la instanta civila pentru despagubirile/reparatiile civile. In cazul acestor infractiuni (in care impacarea ori retragerea plangerii penale inlatura raspunderea penala) separarea laturii civile de cea penala este rareori intalnita in practica medierii, acest lucru deoarece este greu de imaginat un proces de mediere strict pe latura penala, ori un proces de mediere strict pe latura civila, avand in vedere ca aspectele de civil si penal la aceste infractiuni fac deseori corp comun si se antreneaza reciproc.

Avand in vedere o mediere de succes, adica un proces de discutii in care tehnica si trategiile mediatorului au condus partile la o solutie amiabila, atat victima cat si faptuitorul se pot bucura de un grad ridicat de satisfacere a intereselor fiecaruia in respectiva cauza.

Explorarea intereselor si a solutiilor pe baza intereselor este directia de fond a medierii.
Acordul de mediere care stipuleaza intelegerea partilor este trimis de catre mediator organelor in drept, care vor lua act de vointa partilor exprimata in cadrul finalului procesului de mediere, si vor dispune in consecinta.
 

Autor: Dorin Ilie
Sursa: avocatura.com
Taguri: mediator Dorin Ilie
Mesaje pe forum
Ultimele 50 de mesaje


 • Cat costa o succesiune dupa 3 ani?
  Scris de Dorulet in Medierea la 11 Oct, 19:29
 • Medierea in lipsa?
  Scris de floflo68 in Medierea la 4 Sep, 14:56
 • Doresc sa inchiriez un birou in cadrul unui cabinet existent
  Scris de ci mediator in Medierea la 25 May, 16:06
 • raspundere civila incendiu / eu si statul
  Scris de paius in Medierea la 5 Feb, 00:57
 • scuccesiune dupa sora decedate in urma cu 4 ani
  Scris de DElena in Medierea la 8 Dec, 16:59
 • Art 335/2 Cod Penal
  Scris de Silviu in Medierea la 5 Nov, 11:55
 • ce sa fac
  Scris de Mediator Armeanca in Medierea la 14 Oct, 21:38
 • Contributie acoperis
  Scris de in Medierea la 20 Sep, 12:24
 • pensie de intretinere
  Scris de in Medierea la 24 Aug, 19:48
 • pensie alimentara
  Scris de in Medierea la 17 Feb, 00:10
 • Indemnizatie crestere copil
  Scris de Mediator Armeanca in Medierea la 16 Feb, 16:15
 • Kruk International
  Scris de Mediator Armeanca in Medierea la 9 Feb, 00:36
 • FALS IN ACTE
  Scris de Ionascu in Medierea la 16 Aug, 20:16
 • APARTAMENT
  Scris de Cuculis in Medierea la 10 May, 11:47
 • INSULTA PE MAIL
  Scris de Cuculis in Medierea la 23 Mar, 12:22
 • Curs valutar
  EUR 4.9488
  GBP 5.8893
  USD 4.3642
  valabil la data de 18 Jan, 2022
  Copyright © 2012-2013 SC Avocatura Com SRL